Één zin, vier zinnen, tien zinnen…hangt van jouw context af.

In één week zes CV workshops verzorgd voor zes verschillende groepen medewerkers van een bank. In iedere groep zaten 11 deelnemers die op dezelfde afdeling met dezelfde taken en dezelfde profieltekst in hun CV, werkzaam zijn.

Content

Een profieltekst opnieuw opbouwen vanuit waar je voor staat, wat je aanpak is en wat deze de ander oplevert, leverde hoofdbrekerij op.

Want:

G: “We doen toch allemaal hetzelfde werk?”

W: “Maar je hebt toch niet allemaal dezelfde persoonlijkheid?”

G: ??@#%??

Lengte

G: “Hoe lang mag je profieltekst zijn?”

W: “Een tekst in een heldere context met een kop een een staart, die de aandacht pakt, boeit, en een gevoel geeft van wie JIJ bent, zorgt ervoor dat de lezer wilt lezen en net iets langer blijft hangen. De eerste zin MOET de aandacht pakken. Een alinea van vier zinnen kan een verhaal vertellen. Sterker nog één zin kan een verhaal vertellen.

Als je profieltekst alleen een ongegeneerde opsomming is van competenties, is de eerste zin al teveel.”

G: “Ik ben niet gewend om zo over mezelf te schrijven daar ben ik te bescheiden voor.”

W: “Een oneindige lijst van competenties in je profieltekst is niet bepaald onbescheiden.”

Beeld en taal

W: “Beeld en woord versterken elkaar. De tekst kan je niet los zien van je foto. Een foto kies je passend bij de context van je functie. Een projectmanager (man) strak in het pak is een tegengesteld beeld en past niet bij de context van zijn functie. Overhemd met eerste knoop open wekt een hands-on indruk en past daarom beter. Je zou ook ook een tweede beeld kunnen toevoegen dat als metafoor dient voor jouw professie.”

G: “Maar, hoe bouw je dan een profieltekst zonder competenties?”

W: “Simpel; Ik stel 3 vragen die antwoord geven op de what’s in it for me (WIIFM) vraag van de selecteur. Ik vraag door totdat iemand overstapt op eigen taal, ontspant en we dan tot de kern komen. Met jouw taal bouwen we dan jouw verhaal.

G: “Maar dat is toch niet zakelijk?”

W: “Definieer zakelijk? Dat is ook zo context bepalend. Belangrijker nog is dat je eerst mens bent en dan professional. Met jouw eigen taalgebruik geven we inzicht in beiden en ben je authentiek.”

Uitkomst

10 verschillende profielteksten, in eigen taal met nadruk op eigen smaak, persoonlijk en toch zakelijk en 10 verraste deelnemers.

Voorbeelden van eerste zinnen?

  • Als klein meisje was ik altijd geld aan het tellen…
  • Toen ik klein was had ik van een kartonnendoos een typemachine gemaakt en was toen al van alles aan het verwerken…
  • Oog hebben voor de heelheid van mensen, is mensen op waarde schatten…

Staaltje Storytelling en CV

Reactie deelnemer

Bij Waheeda mocht ik een CV Workshop volgen. Er werd drie uur voor uitgetrokken. Ik had mijn CV klaar en was er best tevreden over. Mijn doel was om Waheeda mijn CV te laten zien, kon zij er een laatste blik op werpen. Wellicht alleen nog puntjes op de “i” zetten.

Het bleek anders te gaan dan verwacht. Het maken van een pakkende profieltekst is niet eenvoudig. Een mooie oefening zorgde ervoor dat er pakkende teksten uit de pen vloeide. Dankzij Waheeda werden de mooiste metaforen uitgelicht.

Ik werd enthousiast. Mijn eerder geschreven profieltekst sloeg nergens meer op.Mijn indeling van de cv kon overboord. Competenties zonder uitleg? Weg ermee, dat zijn loze kreten, geplukt van internet. De duur van drie uur bleek te krap. Dat maakte Waheeda niet uit, we bleven langer.

De dag erna, tijdens een autorit, heb ik mijn profieltekst bedacht. Het liet me niet meer los. Waheeda heeft mij enorm geïnspireerd.

Ook heeft zij een gratis programma geïntroduceerd waar ik mijn cv in kon maken. Dit werkt super! Dank je wel Waheeda, voor je fantastische workshop!

Margret Janssen Wilshaus

 

Waheeda Shadood is Chief Storytelling, Storycatcher, Creativo, Wereldburger, Inspirator en oprichter van Impact Stories.

Zij inspireert werkenden om met storytelling hun professionele identiteit te herijken en werkzoekenden om hun persoonlijk verhaal om te zetten in een professionele identiteit: verhalend, persoonlijk en marktgericht CV, LinkedIn-profiel, Brief en diverse Pitches. ZZP’ers en Leiders helpt zij met storytelling om authentiek en impactvol te verbinden met hun markt, doelgroep, team, beweging creëren, verandering teweeg brengen. Organisaties geeft zij inzicht in de kracht van storytelling als authentiek veranderinstrument.

Met wortels in India, Engelstalige jeugd en opleiding in Guyana,“rite de passage” in Nederland en familietakken in de VS, werkt zij voor Nederlandstalige en Engelstalige organisaties en particuliere klanten. Impact maken? Bel, sms, app met 06-11346979

 

× Vragen?