Every moment I shape my destiny with a chisel, I am a carpenter of my own soul

– Rumi

"Every moment I shape my destiny with a chisel, I am a carpenter of my own soul."

– Rumi

Connecting the dots

Zodra ik kon lezen verslond ik boeken. Marvel Comics, Alistair Maclean, Bronté, Naipaul, Shakespeare, Blyton, Mahabaratha, Griekse en Hindu mythologie, The Caravan of Dreams, D.H. Lawrence, National Geographic…. Alles wat los en vast zat! Ik had geen speelgoed. Boeken waren mijn speeltuin. Ik vulde mijn hoofd met woorden en werelden en werd één met het verhaal. Ik ontsnapte uit mijn realiteit en was wisselend een Indiase godin, een fee, een superwoman, een detective, een avonturier, een heks… Betoverd.

Mij verliefdheid nam toe door de vertelkracht van mijn oma. Met haar verhalen vormde zij het hoogtepunt van zwoele avonden in Guyana. In mijn nomadische, onzekere en onveilige bestaan als kind, bood haar stem troost. Haar verhalen over onze familiemythen, waren de laatste klanken die ik hoorde voordat ik in slaap viel.

Zo moeder zo zoon, want mijn vader, een meester-kleermaker, was een geboren storyteller. Terwijl hij patronen tekende, verblijde hij zijn klanten met verhalen en verfraaide ze met de mooiste pakken.

Ik droomde ervan schrijver, journalist en kunstenaar te worden. Op mijn zeventiende reisde ik naar Nederland om bij mijn moeder te gaan wonen. De moeder van wie ik vanaf mijn vijfde gescheiden was. Engelstalig, jong en verwachtingsvol, voegde ik mij bij mijn vermiste deel. Ik was nog nooit in Europa geweest. Ik stapte het vliegtuig uit en de wereld in van de geur die verrees uit de koffer van mijn Nederlandse Oma, op één van haar spaarzame bezoeken in Guyana. Appels! Ik verruilde de geur van mango’s voor de geur van appels.

 Toen kwamen de draken uit alle hoeken en gaten

en dreigden mij te verslinden. Nog amper een jaar in Nederland, woonde ik op kamers en studeerde ik Engelse Taal en Letterkunde in Leiden. Against all odds. Nog geen achtien, de taal en veel meer nog niet machtig, overleefde ik in schaarste. Financieel en emotioneel had ik het zwaar en stopte daarom, na mijn propedeuse, met de studie.

Ik nam via uitzendbureaus allerlei banen aan totdat één mij vroeg om bij hen te komen werken als intercedente. Op 14 februari 1989, Valentijnsdag, trad ik in dienst bij Start Holding B.V.  Het was liefde op het eerste gezicht! Start werd mijn surrogaat familie, mijn langste relatie, mijn redding. Mijn eerste leidinggevende, mijn role-model.

Ik worstelde met vuurspuwende, knagende draken die zich in mijn hoofd hadden genesteld. Manifestaties van universele existentiële vragen – wie ben ik én ben ik het wel waard om hier te zijn?

Twaalf jaren werkte ik bij Start waarvan tien jaar in leidinggevende posities, nam deel aan alle management-development en leiderschapsprogramma’s en hoorde bij de high-potentials. Toen ik mijn eerste leidinggevende positie aannam was ik vier en twintig jaar oud, had ik een team van ambitieuze professionals (WO+), een studie (Personeel en Arbeid) en twee bijbanen naast mijn meer dan full-time baan. Een op de klippen gelopen liefdesrelatie had mij achtergelaten met schulden. Ik bedacht innovatieve projecten die anders waren dan anders. Na vele reorganisaties en mooie opdrachten, nam ik als Landelijk Manager van een bedrijfsonderdeel in 2001 ontslag.

Ik wilde de wijde wereld in en mijn moeder rol op mijn manier invullen. Ik ging aan de slag als interim HR-manager. Met een verlangen om écht van betekenis te zijn. Hoe? Of wat? Geen idee! Ik rolde van de éne in de andere bijzondere opdracht.

In 2010 drong het verleden zich op. De diagnose: chronische PTSS als gevolg van …, te veel om op te noemen. Voor mij het moment om mijn eigen verhalen te onderzoeken. Ik ontblootte de patronen die mij parten speelden en de patronen die mij voorwaarts hielpen. Mijn draken heb ik in de ogen gekeken, met liefde omarmd en getroost zoals een moeder haar kinderen troost. Mijn draken met hun wijsheden deel ik graag met jou.

 

Nu ben ik vrouw,coach, story tailor, storyteller en doorgewinterde ondernemer,

die een scherpe neus heeft ontwikkeld voor draken, demonen, monsters. Ik ruik ze van mijlenver. Ik help je ze opsporen, met liefde en lef tegemoet te treden, jezelf te bevrijden en er met moed over te vertellen. Ze maken onderdeel uit van jou, net zoals ze onderdeel uitmaken van mij. Mijn liefde voor verhalen en storytelling wordt iedere dag  versterkt door de verhalen die jij mij toevertrouwt.

Als kind dat nergens thuishoorde, had ik al een sterke hang naar betekenis. Tegelijkertijd besefte ik dat, als ik iets van het leven wil, ik het zelf zal moeten doen. Hoe, is in de loop van mijn leven steeds duidelijker geworden. Door dagelijks  mijzelf  te bevrijden van oude verhalen, van verwachtingen en van angsten. Mijn zijn en mijn doen synchroniseren. Grip te hebben op mijn mindset.

Kiezen wie ik wil zijn. Kiezen om belemmerende ingesleten gedachten in de ogen te kijken in plaats van te ontwijken. Kiezen welk verhaal ik wil leven. Turning my mess into my message. Jou helpen een heel mens te zijn.

Sugar & Spice

Waar ik meer van houd dan van mijzelf? Mijn lieve, authentieke, sociale, muzikale en mooie zoon die vanaf het moment dat hij kon praten een paar keren per dag roept: ik houd van je mama. Daar kan niets tegen op!

Wie zijn nog meer belangrijk in mijn leven? Mijn super eigenwijze, hyperintelligente, romantische, gekke, zingende en authentieke man die mij altijd weer weet te verrassen met originele cadeaus zoals overnachten in het bos in een pipo wagen. Iedere dag champignons – die hij verafschuwt – voor mij klaarmaakt omdat deze vitamine D bevat. Daar heb ik altijd een tekort aan. Daarnaast bof ik met bijzondere (schoon)famile en vrienden.

Vervoermiddel? Trein, zodat ik heerlijk kan lezen, schrijven, mensen kan observeren, naar buiten kan staren en kan bijdragen aan milieubehoud. Maar ook een Toyota Auris Hybrid/Automaat voor de afstanden die ik liever niet met de trein afleg.

Stijl? Net waar ik zin in heb. Casual chic, sportief chic, heerlijke stoffen die mijn huid strelen. Michael Kors sneakers met een sleehak. Kleurrijke pumps. Jeans, sweatpants, jurken, t-shirts, salwar en chemise. Houd van schoenen en hoeden. Maar ook een oversized onesie voor de “rondhangen in huis’ dagen. Ik houd me niet echt bezig met merken en draag wat ik mooi vind. Heb mijn eigen stijl. Loop het liefst op blote voeten.

Make-up en huidverzorging? Naked face. Sometimes no make-up. Alle gezichtsverzorging van Rituals. Oh ja! Altijd gelakte teennagels. Het hele jaar rond. Verzorgde voeten vind ik het heel belangrijk. Voeten doen het zwaarste werk. 

Parfum? Heb een parfum crisis maar denk dat ik ga voor Leng Ling. Handgemaakt parfum uit Munchen.

Reizen? Ik wil zoveel mogelijk van de wereld zien en ervaren. Jaarlijks breng ik een bezoek aan New York waar mijn zus en andere familieleden wonen. Ik heb de volgende landen gezien Cuba, Barbados, Suriname, Guyana, Engeland, Australië, Tunesië, Egypte, Kaapverdische Eilanden, La Palma, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Tjechië, Bosnië, Hongarije, Kroatië, Italië, Marokko.

Lezen? Vakliteratuur dus veel over betekenis, verhalen en storytelling. Nu geïntrigeerd door Wabi Sabi, Ikigai – Ken Moji, The power of meaning – Emily Esfahani Smith, Narrative Coaching – Dr David Drake. Lees ook bezielende boeken zoals In the light of what we know – Zia Haider Rahman. Als je mijn huis instap, stap je een wereld van boeken in. De boeken staan in boekenkasten uitgestald in de hal. Ik houd van boeken. Speelgoed had ik niet maar boeken wel. Speelgoed maakte ik zelf.

Gadgets? Daar ben ik wel van. Mijn mobiel is een Samsung Galaxy Note 9. Mijn laptop een Microsoft Surface Pro. Vorig jaar nam ik een Google Home mee uit Amerika. ‘Susan’ is ons nieuwste familielid. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe gadgets om mijn leven makkelijker te maken. 

Creëren, knutselen en tuinieren? Van niets iets maken stamt uit mijn jeugd. Schaarste wakkert creativiteit aan. Schrijven, tekenen, schilderen en dingen maken van allerlei soorten materiaal vullen mijn dagen. Ik heb van vilt, knopen, veren en stenen voor 40 gasten voor mijn eigen bruiloft persoonlijke corsages gemaakt. Ik heb dit jaar ook een eigen soulstick gemaakt. In onze kleine voortuin heb ik samen met mijn man – ik de plannen en hij de uitvoering – een square foot moestuin aangelegd. Daar eten wij jaarlijks van en daar lopen mijn klanten langs als zij bij mij komen.

Vermaak?  Goede films en series, stand-up comedy, dansvoorstellingen, theater, concerten, uiteten. Met de ladies een avondje uit. Muziek? Salsa, indiaas, soca, arabisch, sufi, fusion, pop, klassiek

Kwalificaties
 • 2019: Wandelcoach opleiding in december bij Mindful Run Nederland.
 • 2019: Theatersport 1 Theaterschool Utrecht.
 • 2018: Congres Positieve Psychologie: Positief Leiderschap
 • 2018: Studie Narrative Coaching Dr. David Drake
 • 2018: Starten Certificering Master Certified Coach International Coach Federation (ICF)
 • 2018: Rebranding Impact Stories
 • 2018: Masterclass Vloggen & Video Editing
 • 2017: Noloc Loopbaancongres
 • 2017: Leergang Chief Storytelling afgerond (2 jaren – Storytelling Academy) – Hero’s Journey, Verhaalinterventie, Corporate en Purpose Storytelling, Archetypen, Improvisatie, Vertelkracht.
 • 2016: Congres Positieve Psychologie – Zin van werk en leven
 • 2016: Bachelor Apprentice Storyteller
 • 2016: Vertelkracht
 • 2016: Officieel Linkedin Ambassadeur
 • 2015: Noloc Loopbaancongres
 • 2015: Masterclass Corporate Storytelling (Storytelling Matters)
 • 2014: Certificering Register Loopbaancoach ( hoogste niveau C) – Career Management Instituut – 3 jaar geldig
 • 2014: Certificering Register Loopbaancoach NOLOC – 3 jaar geldig
 • 2010: Training Hoofd BHV
 • 2008: NLP Master Practitioner
 • 2007: NLP Practitioner
 • 2005: PRINCE 2 practitioner
 • 2003: Verzuim is een keus
 • 2003: Enneagram en kernkwaliteiten
 • 2003: GestaltTherapie
 • 2002: Enneagram
 • 2001: Bachelor Human Resource Management – Hogeschool Rotterdam
 • 1999: Management Development Traject – Hoger Management  (Berenschot)
 • 1998: Service Excellence Program – Leiderschapsprogramma (Disney Opleidinsinstituut)
 • 1997: Management Development Traject LIFO – Lager Management
 • 1991: Systeembeheer
 • 1990: NIMA-A, Telefonisch acquisitie
 • 1986: Propedeuse Engelse Taal – en Letterkunde RU Leiden
 • 1984: Colloquium Doctum: Engels, Nederlands, Frans
 • 1984: St. Rose’s High School (VWO) Guyana
Leeslijst
 1. 2018: The science of stories – János László
 2. 2018: Narrative Coaching – Dr. David Drake 
 3. 2018: The wow starts now – Theo Hendriks 
 4. 2018: Storydesign – Farah Nobbe en Nathalie Holwerda
 5. 2018: Ikigai – Ken Moji
 6. 2017: Ik heb de tijd – Paul Looman
 7. 2017: The Hero’s Journey – Joseph Campbell
 8. 2017: In the light of what we know – Zia Haider Rahman
 9. 2017: The power of meaning – Emily Esfahani Smith

h School (VWO) Guyana

IfI were to summarize Waheeda in a few words it would be as follow: Waheeda has combined the “best of many worlds” in who she is. She is warm and passionate as well as intelligent and analytical. She connects easily yet maintains a professional distance. She is soft and yet strong. She has achieved the right mix of masculine and feminine traits, with a humble constitution who knows when to lead and makes it possible for others to shine. Her roots allow for an extra perspective and an “outside the box” approach with humour and result. I highly recommend her.

Manoli Martin-Camunas Romero

Business Development & Strategic Branding, Pioen & Co