Niet zo lang geleden stelde een vriendin en collega-storyteller mij de volgende vraag:

How did you turn your profession into a business?

Niet zo lang geleden stelde ik mezelf de volgende vraag.

Ben ik alleen bezig met  mijn vak of ben ik ook met mijn business bezig?

Ondernemen zit in mijn bloed.

Ik stam af van ondernemers en ondernemende mensen. Mijn vader had een kleermakerszaak en zijn broers waren allemaal succesvolle, ambachtelijke ondernemers. Voor mij is het een way of life gedreven door een onmetelijke behoefte aan heelheid, creativiteit en betekenis. Alles wat ik doe leg ik langs deze lat. Anders doe ik het niet.

Ondernemen doen de vele coconut water verkopers die je in Guyana op iedere straathoek tegen komt.

Ondernemen doen de foodtruck eigenaren die een idee hebben en deze op zeer creatieve wijze vertalen naar een businessmodel.

Kortom er zijn duizenden vormen van ondernemen te noemen. Klein en groot. Succesvol en niet zo succesvol.

Toen ik deze vraag aan mijn omgeving stelde vonden mijn collega’s en vrienden (coaches, managers & meer) dat ik wel degelijk aan het ondernemen ben want ik

  • ben heel actief op social media,
  • heb echt ook wat te vertellen,
  • toon lef,
  • ben creatief,
  • ben steeds bezig met nieuwe dingen,
  • ben een voorbeeld voor hen.

 

Wat is ondernemen? 

Is ondernemen zichtbaarheid, een voorbeeld voor anderen willen zijn…?

Voor alle duidelijkheid ik ben sinds 2002 zelfstandig ondernemer.  Ondernemen is natuurlijk ook een formele, fiscale status. Fiscaal gezien ben ik een ondernemer.  Volgens vele testen past ondernemerschap ook uitstekend bij mij in tegenstelling tot in loondienst werken. Ik moet wel zeggen dat de enige vaste baan die ik had deed een grote aanspraak op mijn ondernemerschap. De ideëen die ik had werden toegejuicht want ze genereerden miljoenen omzet. Mijn toenmalige werkgever gaf mij de ruimte om mijn creatieve zelf te zijn. Dat is namelijk mijn ondernemende kant.

De vraag die ik in deze blog behandel is ben ik in de praktijk een vakprofessional of ben ik een ondernemer. Wil ik mijn vak uitoefenen zoals vele anderen of wil ik een business runnen? Een waarom vraag. Een gewetensvraag.  De vraag der vragen. Zonder externe inmenging.

 

Waarom wil je ondernemen?

in plaats van je vak te bedrijven?

Gaat het in de essentie om

  • Een manier om meer geld te verdienen?
  • Verlang je naar meer bekendheid? Naar roem?
  • Schaalvergroting? Meer mensen helpen? Kennis delen? Meer mensen inspireren?
  • Verlang je naar meer vrijheid?

Doe deze exercitie met jezelf. Wees creatief. En positief. Het antwoord op deze vraag bepaalt dus ook je aanpak. Hoe je van jouw vak of jouw professie een business bouwt. Mijn antwoord op deze waarom, essentie vraag? Ondernemen werkt voor mij schaalvergrotend.  

Ondernemen is voor mij een weg, een strategie om een doel te bereiken.

Om zoveel mogelijk professionals en ondernemers te bereiken, te inspireren en te helpen.

Waarmee? Om keuzes te maken in werk, leven en business én hun verhaal te vertellen vanuit hun essentie. 

Helping them tailor their life, work, and their story. Aliging doing with being.

De business keuzes die ik maak zijn daar dan ook op gericht.

× Vragen?