In december 2019 startte ik een online coach en storytelling academie genaamd Your Impact Story Brainery. Toen de Corona lockdown kwam was de succesvolle try-out van het eerste programma net afgerond. Super relevant en van alle tijden!

Grip op je identiteit & kompas

Dé manier om grip te krijgen op jezelf, je leven, je mindset en je verhaal.

De “aanbiedingen” van online trainingen, webinars, masterclasses, workshops, praatsessies, jamsessies, zoomsessies…onbetaald en betaald, vlogen mij toen al om de oren. Ik voelde enige remming. Is het gepast wanneer iedereen nog in een soort van shell shock verkeert van een pandemie, niet weten in welke richting te bewegen, dan te roepen: oh maar ik heb een oplossing! Niet zo maar een oplossing. Een koers!

Dat voelde ongepast. Dus na een bescheiden melding, wachtte ik. Vele artikelen, posts en beschouwingen kwamen voorbij. Volgens velen was dit dé tijd om te reflecteren. Op jezelf en op je keuzes. Mijn online programma past hier naadloos bij. Want niet naar buiten kunnen betekende naar binnen keren. Naar je waarden. In stilte, zonder ruis, jezelf in de ogen aankijken. Buiten je normale ritme stappen. Niet weten wat je nieuwe ritme wordt. Veel van mijn klanten belandde in de ruimte tussen het oude en nieuwe ritme in. Met ontblote angsten. Zich alleen voelen ondanks de “samen sterk” mantra. Geen ritme kunnen vinden. Ontheemd. Overmand door schuld-, schaamte-, niet goed genoeg mindset

Angstig over: hun baan, business, leven, relatie, wie ze nou werkelijk zijn, verhalen die nu gekunsteld lijken, keuzes die niet meer kloppen, of ze uit het juiste hout gesneden zijn, niet meer weten waar het echt om gaat, de volgende stap… grip verliezen op zichzelf, op hun werk en hun leven. Wat ik hen te bieden had? Aandacht en aanwezigheid. Volledig afgestemd op wat er bij hen speelde zonder afgeleid te zijn door een eigen agenda. Terwijl ik hen coachte, coachte ik mijzelf.

Nog steeds wilde ik niet vol in de promotie van Grip op je identiteit & kompas. Ondanks de bewijskracht dat dit programma levensveranderend is. Ik wachtte.

Totdat het noodlot toesloeg op de 42e dag van de lockdown.

40 dagen ritueel rouwen

Op 15 april overleed mijn oom aan Corona. Dat rukte mij direct uit mijn dilemma of ik nou wel/niet mijn online academie ga promoten, en plaatste mij met beide benen op de grond. Het ritme van mijn hartslag nam het over. Alles wat er daarna volgde voelde natuurlijk, onbelemmerd en verbonden. Met mijzelf en met mijn familie. Ik voelde grote urgentie en stelde, zonder te wachten, een eeuwenoud ritueel voor: veertig dagen rouwen, herdenken en verhalen vertellen in familiekring. Online. Verbinden.

Tussen 15 april t/m 24 mei hostte ik, veertig dagen achtereen, een online waakdienst voor mijn oom. Vijftien gezinnen inclusief het gezin van mijn oom komen ca. een uur gedurende 40 dagen bijeen. Samen herdenken, rouwen en verhalen vertellen. Magisch! Online bood ons de veiligheid van onze eigen habitat en de vrijheid om met met anderen te verbinden zonder ons bloot te voelen. Online biedt ons de ruimte om grenzen te stellen zonder op tenen te trappen.

Toen ik dit veertig dagen geleden voorstelde, zonder over de impact (voor mijzelf) na te denken, werd het direct met beide handen aangegrepen. Een dierbare verliezen tijdens Corona betekent geen afscheid kunnen nemen. Onze familie leek daarom klaar om patronen te doorbreken. Nooit zijn we zo saamhorig, zo aanwezig en zo liefdevol geweest. We legden een basis voor nieuwe rituelen voor de nieuwe generaties. Door oude verhalen uit te wisselen kwamen we op nieuwe verhalen. Door schaamte te overwinnen toonden we sterkte. Verhalen van verlies maakten plaats voor verhalen van verbinding. We helen. Nu de 40e dag is afgerond voelen we ons ontheemd en zoeken we naar manieren om dit gevoel van samen vast te houden. Corona bracht ons verlies en verbinden, nieuw ritme en nieuwe rituelen.

30 dagen ritueel vasten

In dezelfde periode startte ik op 24 april met vasten. Deze periode rondde ik af op 24 mei. Van zonsopkomst, rond 3 uur in de ochtend, tot zonsondergang, rond 2145 uur in de avond, niet eten en drinken, ook geen water. Mijn energie bepaalde mijn ritme. Wederom een oefening in het doorbreken van patronen. Mijn werk ging door maar daarnaast bedacht ik mindful, creatieve en zinnige activiteiten, zoals:

Slow and mindful baking: Cheesecakes New York Style leren maken. Dat kan ook echt alleen maar slow and mindful.  Gedurende 30 dagen in totaal 10 cheesecakes gemaakt en uitgedeeld aan familie en buren. Terwijl ik dus vastte ?. Het is zeker 10 jaar geleden dat ik voor het laatst iets heb gebakken. Ben geen taarten liefhebber maar, voor cheesecakes maak ik een uitzondering!

Mindful thoughts and mindful deeds: Op 12 mei j.l. deed ik mijn dagelijkse, tussen de middag, wandeling met mijn zoon in Leidsche Rijn. We kwamen langs de voedselbank. Waar ik al langer over nadacht, besloot ik om te zetten in daden. Uit het hoofd en in de benen! Ik belde op en vroeg wat ze nodig hebben. De coordinator vertelde dat ze een dringend tekort aan verse groenten hebben. Dezelfde dag, verklaart ook mijn verwilderde look in de supermarkt, kochten wij 18 kratten broccoli en wortelen en brachten we deze de volgende dag langs. Het was toen al 16 uur in de middag toen in de supermarkt stonden. Ik was al sinds 3 uur in de ochtend aan het vasten. Ik kon letterlijk voelen hoe dat is om honger te hebben. Als vrijwillige verslaggever bij @UindeWijkLeidscheRijn maakte ik hier spontaan een item over omdat ik wilde laten zien hoe simpel zo een actie is. Niet nadenken, niet wachten, gewoon doen. Ik heb mij als doel gesteld om in ieder geval de voedselbanken in Utrecht te steunen. 

Tips om je eigen ritme te vinden en te volgen?

Gedurende 42 dagen werd ik heen en weer geslingerd tussen mijzelf zakelijk staande houden en grip krijgen op wat ik zelf wil, op mijn keuzes, op mijn koers…

Totdat ik door het noodlot getroffen werd en naar mijn hart luisterde aangemoedigd door mijn creatieve-, en positieve mindset. Ruis en negativiteit zette ik een toontje lager en bedacht mijn eigen ritme en rituelen. Wachten was nu geen optie meer. Dat kan jij ook! Want

Ritme zit in je lijf en in je hart. Kies de melodie waar jij blij van wordt.

  1. Laat je niet meeslepen in het ritme van anderen. Je kent het wel: zou je niet zus of zo…
  2. Stap uit je hoofd en ga in je benen. Doe waar je al heel lang over nadenkt.
  3. Je bent tot veel meer toe in staat dan je zelf denkt! Zet de eerste kleine stap.
  4. Jij bent de baas in je eigen leven. Zorg dat je daar weer grip op krijgt.
  5. Je leeft maar één keer. Doe waar jij blij van wordt niet wat een ander van je verwacht.
  6. Probeer iets wat je nooit anders zou proberen. Stap uit je comfort zone en verras jezelf.
  7. Omring je met mensen die jou empoweren en vermijd mensen die jou onzeker maken.
  8. Denk om, denk positief. Dat levert meer op dan negatieve gedachten.
  9. Bedenk rituelen waar jij en je dierbaren nog lang over zullen praten.
  10. Het Chinese woord 危机 – wei jie, voor ‘crisis’ eindigt in het teken ‘veranderpunt’, een deel van het woord kans. Mijn interpretatie? Crisis is een gelegenheid om te veranderen. 

Waheeda 

 

 

 

Waheeda Shadood komt uit het Engelstalige Guyana en reisde op haar 17e naar Nederland. Zij is Engelstalig van oorsprong en heeft hier de Nederlandse taal geleerd. Naast een grote liefde voor verhalen is zij een wereldburger, een wereldreiziger, een Officiële Linkedin Ambassadeur, Certified Chief Storyteller, (NOLOC/CMI) Loopbaan- en Verhaalexpert, Ontwikkel- & Mindshift Coach. Met eigen wijze storytelling & coaching helpt zij professionals, ondernemers en vrouwen terug te keren naar hun hart-, daad,- en woordlracht.

× Vragen?